Ihan ensimmäisenä tutkin netistä erilaisia tyynyjä; niiden muotoja ja rakenteita. Muotoja oli vaikka minkälaisia, mutta itse päädyin suorakaiteen muotoiseen hartialta hartialle ulottuvaan malliin. Toiset tyynyistä olivat suorilla ompeleilla jaoteltu osiin, mijnkä koin ihan järkeväksi ratkaisuksi, jotta kaura ei kasautuisi vain yhteen kohtaan.
Seuraavaksi valitsin kankaaksi pellavaa ja koristeeksi luonnonvalkoista puuvillapitsiä. Kauraa metsästin netistä eripaikoista, ja mistään ei oikein saanut selville millaisia säkkejä sitä pitäisi kerralla ostaa, ja paljon on kilohinta. Lopulta äitini hankki minulle jostain säkillisen kauraa, josta kyllä riittää kymmeniin kauratyynyihin! :D
Myös lankojen halusin olevan puuvillaa, sillä lopullinen tyyny on lämmitettävä, joten materiaalien on kestettävä lämpöä. Leikattuani kaksinkertaisen kankaan (joka on siis taitteella lyhyemmältä sivultaan), huolittelin sen raunat ihan vain siksakilla. Tämän jälkeen tein hieman mittailuja, jotta taisin ommeltua pitsit oikeille kohdilleen. Pitsin reunat jäisi siis kankaan saumojen väliin piiloon.
![]() |
Pitsi ommeltiin suoralla ompeleella molempia reunoja pitkin. |
Kun olin täyttänyt mielestäni 1/3 tyynystä sopivasti, laitoin kappaleet nuppineuloin kiinni paria senttiä ennen suunnittelemaani ompelukohtaa, jotta kauranjyvät eivät jäisi paininjalan tai neulan alle. Olin siis jo etukäteen mitannut ja merkinnyt kankaan kolmeen osaan. Ompelin ensimmäisen sauman ja jatkoin toisen osan täyttöä. Kun sekin oli mielestäni tarpeeksi täytetty, ompelin taas yhden sauman.
Viimeisen osion täyttämisen jälkeen omeltavana oli enää puolikas pussin suu. Käänsin kankaan repsottavat reunat tyynyn sisään ja neulasin aukon huolella kiinni. Suoralla ompeleella suljin sen läheltä reunaa.
![]() |
Valmis tyyny kaipasi vielä kuitenkin jotain... |
![]() |
Virkkasin toiselle puolelle pitsin päälle kaksikerroksisen kukan. |
Ja kyllä. Tällä työllä pääsin sitten opiskelemaan myös käsityötieteen sivuainetta. Jihuu! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti